בכיתות ג'–ד' העיסוק החינוכי בנושא השואה מתמקד בסיפורה של המשפחה והיחיד בתוכה. תלמידים בגילאים אלה מסוגלים להכיל סיפור בעל מספר דמויות רב יותר ואירועים רבי משמעות. כך אנו מרחיבים את מעגל הלימוד שכלל בכיתות א'–ב' לימוד מבוקר של פרק השואה ומושגי היסוד המלווים אותו תוך התמקדות בסיפורו של היחיד בלבד. ההתמקדות בעולמה של המשפחה מאפשרת לנו ללמד על מסגרת אנושית שמוכרת לתלמידים ושכלפיה הם יכולים לחוש אמפתיה. דיון בנושא מאפשר לנו לעסוק בקשיים שבפניהם ניצבה המשפחה בתקופה משברית זו לצד עוגנים נפשיים מתאימים, ואף להכיר מגוון רחב של דמויות ומארג היחסים שביניהן. הרחבת הדיון במושגים היסטוריים בגיל זה מאפשרת לנו לדון גם בנושאים אוניברסליים שעוסקים בשאלות של נקיטת עמדה, כמו במקרה של חסידי אומות העולם. אולם יש לזכור כי לימוד נושא השואה בכיתות הצעירות מחייב רגישות רבה והיכרות עמוקה עם תלמידי הכיתה, ולכן חשוב מאוד לעסוק בנושא זה תוך נתינת עוגנים חזקים ובטוחים לילדים, כפי שיפורטו להלן:
- חשוב מאוד שהמורה שילמד את הנושא בכיתה יהיה בעל קשר טוב ורציף עם התלמידים כדי ליצור תחושת ביטחון.
- המסגרת הסיפורית משמשת עוגן חשוב עבור התלמידים בלימוד קורותיהם של ילדים ומשפחותיהם בתקופת השואה. לכן יש לשמור על המבנה הסיפורי; גם אם המורה מחליט לדלג על פרקים מהספר בשל קוצר זמן או בשל סיבות קוגניטיביות ורגשיות הקשורות לתלמידים בכיתה, חשוב לשמור על המסגרת הכללית של הספר ולהתחיל בעיסוק בחיים לפני השואה, עבור דרך פרקים מתוך תקופת השואה וכלה בשחרור ובחזרה לחיים.
- במהלך הסיפור הילדים נחשפים למושגים היסטוריים שונים, כגון מלחמה, עוצר, גטו, הדרה, גירוש, מחבוא, הצלה, חסידי אומות העולם, שחרור, חיפוש קרובים ובניית חיים מחדש. חשוב ללמד את החומר בצורה עניינית המיועדת לתלמידים בגיל זה ולחשוף אותם למושגים היסטוריים ברגישות ובעדינות מבלי לנתקם מהסיפור שעוטף אותם. צריך ללמד את המושגים תוך כדי שיחה מגוננת שסובבת סביב הדמות המרכזית ובני משפחתה.
- אנו ממליצים שלא לתת לתלמידים לקרוא את הספר באופן חופשי. חשוב שהמורה יקריא כל פרק בקול רם. קריאת הספר על ידי המורה בקול רם מהווה עוגן של ביטחון עבור התלמידים. המורה הוא זה ששולט בסיפור, הוא בוחר את הדגשים במהלך קריאת הפרק והוא זה שמחליט, אם הוא מרגיש שקשה לתלמידים, לדלג על קטעים ממנו. בסיום הקראת הפרק ולאחר שהילדים עטופים ומוגנים, ניתן לנתח אירועים בסיפור, לעסוק בנושאים המרכזיים שבו ולחשוף מושגים היסטוריים בעדינות וברגישות.
- כדי להגיע אל המשמעויות הערכיות שבלימוד נושא זה ויחד עם זאת לא להציג מציאות מאיימת שאין ממנה מוצא, אנו מציעים לטוות עם הילדים את הסיפורים האנושיים ולשים דגש על החיים שלפני השואה ועל נושאים ערכיים מחיי הילד והמשפחה בתקופת השואה. להכיר מחד גיסא את מה שאבד – קהילות, משפחות, אנשים, נכסי תרבות, תפיסות ודעות – ומאידך גיסא להכיר סיפורי התמודדות, גבורה והצלה.